Gül Zararlıları
- YAPRAK BİTİ (MACROOSIPHUM ROSAE)
Pirecikte denilen bu bitler taze yaprak üzerinde, dalda ya da goncada görülür. Bitkinin özsuyunu emerek beslendiklerinden mücadele edilmediği takdirde gonca açmaz ya da deforme olur.
Mücadele: Zararlı görüldüğünde uygun ilaçlama yapılıp sonrasında gözlemlenmelidir.
- KIRMIZI ÖRÜMCEK (TETRANYCHUS SPP.)
Kırmızı örümcekler yazın en sıcak ve özellikle uzun yağmursuz kuru periyotlarda görülür. Yaprakların alt yüzüne ördükleri ağlar arasına bırakılan yumurtalardan gelişen kırmızı örümcekler bitkinin özsuyunu emerler. Yapraklar nokta nokta boyanmış, sarı, gümüşi veya bronz renk alarak, tomurcuk üzerine, yapraklar arasına yaprak yüzeyine ağ örer. Yapraklar kahverengileşir kurur ve düşer. Çıplak göze görülemeyecek kadar küçüktür.
Mücadele: Yaprakların altları incelenerek zararlı görülür görülmez ilaçlama yapılmalıdır.
- GÜL FİLİZ BURGUSU(ARDIS BRUNNIVENTRIS)
Genç sürgünlerin içine saklanan bu zararlı ya da larvalar buradan beslenir ve bitkinin gelişimini engeller. Zarar gören sürgünlerin gelişmesi durur, aşağı doğru sarkarak zamanla kururlar.
Mücadele: Zararlı görüldüğünde uygun ilaçlama yapılıp sonrasında gözlemlenmelidir.
- YAPRAK UYUZU (BLENNOCAMPA PUSILLA)
Yaprak altına yerleşen zararlı, yaprakların içe doğru kıvrılması şeklinde zarar verir.
Mücadele: Zararlının görüldüğü dal budanarak imha edilir ve fidan ilaçlanır.
- JAPON BÖCEĞİ(PHYLLOPERTHA HORTICOLA)
Parlak sinek yeşili renginde, sırtları ise bakır kızılı kanatlarla örtülüdür. Larva halinde iken bitkilerin köklerine zarar verirler. Yetişkin, kanatlı olduklarında yaprakları ve açmış goncaları yiyerek beslenirler.
Mücadele: En etkili mücadele böcekleri ve larvaları imha etmektir.
- GÜL HORTUMLU BÖCEĞİ (ANTHONOMUS RUBI)
Erginlerin açılmakta olan tomurcuklarda yaptığı zarar önemlidir. Genel olarak zarar gören tomurcuklar açılmazlar, çiçeklenme anormal olur, verim azalır.
Mücadele: Delinmiş gül tomurcuklarının koparılıp yok edilmesi. Yoğunluğun azaltılması bakımından önemlidir. Nisan sonu Mayıs ortasında 100 tomurcuktan 5 'inde zararlı bulunur ise kimyasal mücadeleye başlanmalıdır.